Aranyfácán

 

                                                                                              Aranyfácán

 

Előfordulása

Eredeti hazája Kína, északnyugaton a Tibeti-fennsík peremétől keleten Hupeiig, délen Hunanig és Kvajcsouig. Ma Anglia és Skócia egyes területein is szabadon költ. Az aranyfácán 2000 méter magasságban is megtalálható.

Az Egyesült Királyságon kívül is sokfelé próbálták már meghonosítani (az USA, Kanada, a Hawaii szigetek, Új-Zéland, Kolumbia és Tahiti), de mindeddig sikertelenül.

Alfajai

  • Chrysolophus pictus infuscatus
  • Chrysolophus pictus luteus
  • Chrysolophus pictus obscurus
  • Chrysolophus pictus pictus

Megjelenése

A kakas hossza 80-110 centiméter között van, míg a tojó hossza 60-70 centiméter között. Szárnyhossza 65-75 centiméter, testtömege 600-900 gramm. A kakas tollazata színpompás, feje és szárnyfedője sárga, nyaka sárga, fekete mintával, a többi szín: piros, zöld, fekete, barna. A tojó tollazata csak sárgás-barna. A csibék krémszínűek, vörhenyesbarna pehelytollakkal.

Életmódja

Félénk és visszahúzódó, territoriális, a nemek csak párzáskor találkoznak. E madarak a talajon élnek, bogyókkal, magvakkal, virágokkal, pókokkal és rovarokkal táplálkoznak. Az aranyfácán fogságban 8 évet él.

Szaporodás

A tojó egyévesen, a hím általában kétévesen lesz ivarérett. A költési időszak április-május között van, ekkor a tojó 5-12 sárgás tojástrak, ezeken 22 napig kotlik. A fiatal madarak 12-14 nap után repülnek ki. A kotlásban és a fiókák felnevelésében a hím madár nem vállal szerepet.

 

 

Rokon fajok

Közeli rokona a gyémántfácán (Chrysolophus amherstiae), ezzel alkalmanként kereszteződik is.